Mnogi mladići iz Srbije žele da se prijave u Legiju stranaca i postanu deo ove elitne formacije koja je jedna od najpoznatijih u svetu. Problem je kao i uvek isti, kako se prijaviti, šta ih čeka ako budu primljeni i koja prava imaju za vreme službovanja u Legiji.

Evo nekih najvažnijih pitanja i odgovora šta vam treba i koja prava ima jedan Legionar.

1. Da li je obavezno da se promeni ime?

Ne! Od 20. septembra 2010. godine kandidati, mogu da služe u Legiji pod njihovim pravim identitetom, ili ako kandidat sam izrazi želju da služi u Legiji pod drugim imenom.
Razlog za takav izbor su eventualni problemi kandidata u svojoj matičnoj zemlji ili problem neke druge prirode (ako žele da ostanu anonimni, itd). Pod problemom se podrazumeva i da kandidat po zakonu u svojoj zemlji ne sme služiti u drugim vojnim formacijama, tu se misli na Ruse, Poljake i ostale nacije kojima je to po njihovim zakonima zabranjeno. Posle prolaska komisije za izbor, izabrani kandidati će potvrditi svoju odanost Legiji pod stvarnim imenom ili pod imenom koje mu dodeli Legija (sva pitanja oko nošenja imena rešava tzv. Gestapo koji je nadležan za bezbedonosnu proveru kandidata).

2. Da li se može dobiti svoj pravi identitet?

Da! Takozvano regulisanje vojne situacije (RSM) dozvoljava Legionaru, koji želi da služi pod njegovim pravim identitetom. Ovo regulisanje može da se ostvari posle 1 godine službe za one koji nemaju problema u svojim matičnim zemljama ili u inostranstvu. Problemi podrazumevaju krivična dela, dug u banci, itd, znači sve zavisi od slučaja i dela i nijedan zahtev za vraćanje pravog imena nije isti jer se svaki Legionar pojedinačno kontroliše i proverava.

3. Koja dokumenta treba imati za regrutaciju?

Dokumenta koja treba imati kod sebe (važeća) izdata od matične države (lična karta, pasoš, vozačka dozvola). Ovim postupkom od kandidata se traži da olakša proces selekcije i regrutacije (nije obavezno ali nije na odmet imati kod sebe razne diplome, školske i poslovne). Izvod iz matične knjige rođenih ne sme biti stariji od godinu dana.

4. Da li se može prijaviti u Legiju iako kandidat nije odslužio vojsku?

Da! Veliki broj kandidata koji dođu da služe Legiju su uglavnom bivši vojnici, međutim ima i onih koji nikada nisu služili u vojsci svoje zemlje. Taj problem ne predstavlja nikakvu prepreku za prijem kandidata u Legiju.

5. Da li Legionar može postati francuski državljanin?

Da! Legionar može da podnese zahtev za državljanstvo Francuske nakon 3 godine službe.
Ono se obično dodeljuje ako isti nije imao problema sa zakonom i ako je pokazao spremnost da se integriše u francusku naciju. Legionar koji ne želi da se opredeli za francusko državljanstvo može da zadrži svoj status stranca. Isto tako može lako ostati u Francuskoj na kraju njegovog ugovora ako zatraži kartu boravka u Francuskoj. Osim toga ako je Legionar ranjen u misiji može steći francusko državljanstvo, to pravo ostvaruje automatski jer tako nalaže zakon koji je izglasan pre više godina.

6. Koja su ograničenja jednog Legionara?

Nošenje civilne odeće – Bez obzira na dužinu radnog staža u Legiji, legionarima je dozvoljeno da nose civilnu odeću van granica garnizona pripadnosti (sve zavisi od Režimente). Legionar će prvih 5 godina službe obavezno nositi službenu svečanu uniformu kada izlazi u grad (takođe sve zavisi od Režimente).

Kupovina kola – Legionar koji želi da kupi kola mora da ima najmanje 3 godine službe, mora da ima čin Kaporala i da „reguliše vojnu situaciju“ (videti odgovor na pitanje broj 2).

Brak – Legionar neće imati prava da se oženi ako nije u skladu sa sledećim uslovima:

 • mora imati najmanje 5 godina službe
 • da služi pod njegovim pravim indetitetom (i na taj način da reguliše svoju vojnu situaciju)
 • mora da ima dozvolu od pretpostavljene komande (kapetan kompanije + pukovnik kasarne + glavna komanda)

7. Tokom svog odsustva, da li Legionar može da ide u inostranstvo?

Da, pod određenim uslovima:

 • da mu je dozvoljeno da putuje u inostranstvo ili u matičnu zemlju
 • legionar mora prvo i pre svega da ima identitet svoje matične zemlje (pasoš), da služi pod njegovim identitetom i da „reguliše vojnu situaciju“ (videti odgovor na pitanje broj 2)
 • na kraju mora dobiti dozvolu glavne komande u Obanju (za to je takodje nadležan tzv. Gestapo)

Neke destinacije za putovanja su osetljive ili ograničene „iz predostrožnosti“ i Legija neće dozvoliti da se tamo putuje.

8. Da li postoje objekti za Legionare koji žele da provedu svoj odmor u Francuskoj?

Legionar koji ne želi da ode u inostranstvo može da provede svoj odmor u Francuskoj.
Odmarališta poput Legijinog centra za odmor Malmousque (nalazi se u Marseju) i centra za odmor Legije stranaca C.H.A.L.E Ciotat (30km istočno od Marseja) može da primi Legionare na odmoru po veoma povoljnim cenama za smeštaj.

(bracaratnici.com)

76 KOMENTARI

 1. Да ли се може приступити легији у некој другој земљи осим Француске ?

 2. Bio sam u Legiji stranaca na farmi ali sam se vratio zbog nekih problema.Kapetan je rekao da mogu da se vratim u Legiji posle 1 god.Ja sam pisao pismo pa da li je potrebno da sacekam odgovor ili mogu odma.

 3. Zdravo Ja sam pobego iz srbije zbog odlezavanja kazne 2 godine zbog pljacke nalazim se u italiji, dali mogu se prijaviti u legiju Saranaca a imam samo licnu kartu i vozacku dozvolu. Hvala

 4. Da li je placena obuka od 6 meseci i ako jeste koliko?
  I da li prilikom tih 6 meseci moze da se odustane,i ako moze da li se novac zaradjan ukoliko je naravno placeno se oduzima ili ne?
  Hvala

 5. Dobar dan. Hocu da idem u legiju ali me zanima sta treba da ponesem od odece i obuce, i posle koliko dana se zna da li ostajes ili si odbijen, pitam zbog povratne karte da znam otprilike kad da rezervisem povratak ukoliko me ne prime.

  • Ponesi samo osnovne stvari, par carapa i gaca, pribor za licnu higijenu i to je to. Niko ne moze da ti kaze koliko se ostaje jer to sve zavisi od provera koje ces proci. Mozes da padnes na prvoj proveri ili da prodjes sve, selekcija traje otprilike tri nedelje i onda se zna da li ostajes ili ne.

 6. Planiram da odem u legiju stranaca
  Osudjivan nisam nikad i ni jedan problem nisam napravio za moje godine.
  Da li se gleda tezina coveka primer ja sam visina 1.80-83 a tezina moja je 62.63 kg.
  Sportske sam gradje takva mi je konstrukcija.Bavio sam se atletikom i gimnastikom

  I da li trebam imati sve zdrave zube tj ne kvarne.Imam 2 zuba sasvim malo kvarna ostalo je sve dobro.

  • Imaces pravo da kontaktiras sa porodicom za vreme obuke ali ce ti razgovori biti ograniceni, posle obuke kad budes rasporedjen u neku rezimentu Legije stranaca imas pravo da pricas koliko hoces i sa kim hoces.

 7. Da li je problem ako imam sudjenje u toku ?
  I procitao sam negde da prave problem oko odrecenih tetovaza ako moze da smeta ostalim legionarima,da li bi bio problem to sto imam istetoviran krst na vidnom mestu tjst. na vratu ?

 8. Hocu da idem u legiju jer me nista vise ne zadrzava u Srbiji. Pa me zanima kojim danom u mesecu mogu da se prijavim ili to moze svaki dan?

 9. zanima me koliko je potrebno biti fizicki spreman da bi te primili, koliko moram da istrcim i kakvi su fizicki testovi? Ako neko zna bio bih veoma zahvalan na pomoci. Pozdrav

  • Druze odgovore na tvoja pitanja znamo ali je bespotrebno da ti odgovorimo na njih, ono sto ti najvise treba od svega je u glavi i sam moras da rascistis da li zelis uci u Legiju ili ne, bez obzira na izazove ili teskoce. Dakle ne brini ti puno sto se fizicke spreme tice vec moras da rascistis sam sa sobom sta zaista zelis.

 10. Pozdrav imam pitanje kada se potpisuje ugovor da li kad se prodju ove provere od tri nedelje ili kad zavsis kompletnu obuku od 4.meseca.

 11. Imam akne na ledjima , vec duzi period , non stop se obnavljaju , problem ne resavaju razni preparati . Moze li taj problem sa kozom , tjs ledjima da me spreci da udjem u Legiju ?

 12. Pozdrav. Mene ovako vise informativno interesuje. Ako se odsluzi 1 ugovor od 5 godina i posle se odluci da vise ne zelis da potpises ugovor primer 3 godine. Da li je moguce ponovo se vratiti i naknadno novi ugovor potpisati posle odbijanja sledeceg ugovora sobzirom da posle legije si 3 godine u civilu bio ? Nisam procitao nigde na netu da ima takav odgovor.

  Takodje da li se dobija „radna viza“ ili kako vec posle odsluzenog ugovora od 5 godina ako se drzavljanstvo ne dobije da bi mogao ne smetano da boravis u Francuskoj.

  • Da mozes se vratiti u Legiju ako odes u civil i ako si bio u civilu najvise 3 god ( ima slucajeva da su primali ljude koji su bili i duze u civilu ali su to retki slucajevi). Ako si casno sluzio i ako je tvoj vojni dosije dobar, odnosno ako nisi pravio neke velike probleme tokom svoje karijere dobices radnu vizu na 10 godina.

 13. Da li postoji regrutni centar u Strazburgu? Sportista sam bavim se boksom, ali ne umem tako dobro da plivam, da li ce to biti problem?

 14. Imam ja jedno pitanje. Bio sam početkom februara na regritaciju, prošao sam prvi deo i kada sam dobio ugovor dvoumio sam se da li da ga potpišem, nisam znao šta želim jer nisam bio upoznat toliko sa legijom, na slepo sam otišao. Čovek mi je rekao da mi daje godinu dana da razmislim i odlučim. Sad me zanima da li to znači da bi trebalo da se javim u tih godinu dana (možda zbog novog identiteta koji se briše posle godinu dana) ili ipak znači da treba da prodje godina da bih se vratio? Jeste glupo pitanje i možda ne možete da mi odgovorite jer je neprecizno, ali ako je neko imao sličnog iskustva značio bi mi savet. Planiram da krenem sledeće nedelje, šta će se desiti ako je upisano da moram da čekam godinu dana, da li bi me vratili odmah sa kapije? Hvala na bilo kakvom odgovoru, znači mi.

  • Druze nas savet ti je da vise ne ides cim prvi put nisi pristao da udjes u Legiju. Onaj ko tamo ide zna sta zeli i sta hoce, ostalima tamo nije mesto. Tvoj identitet se ne brise vec ostaje zauvek u arhivi Legije.

 15. Pozdrav druze, radim u vojsci, planiram da odem u legiji stranaca, kad budem bio na godisnjem, jedno 2 nedelje pred isteka ugovora, posle da raskinem ukoliko me budu primili, da li ce da mi prave problem oko toga? Hvala unapred.

  • Tokom provere od strane Gestapoa sigurno ce te proveriti i znace da si aktivan u VS pa ce te mozda cimati zbog toga, sto je najgore mozes imati probleme i u VS ako te ne prime u Legiju.

 16. Pozdrav, planiram odlazak u Legiju tokom druge polovine godine, odsluzio sam vojsku pre mesec dana. Pa me zanima da li će predstavljati problem ukoliko sam izvadio 4 svoja zuba i stavio 4 veštačka?

 17. Pozdrav,

  Imam veoma malu dioptriju (-0,75 i -1). Sto se tiče ostalih uslova, fizički i zdravstveno sam veoma sposoban. Sportista sam i difovac. Redovno radim fizičku i zdravstvenu proveru jer trcim polumaratone. Planiram ove godine da se prijavim u legiju stranaca, pa me zanima da li ću imati problema sa ovim malim nedostatkom oko vida? Hvala unapred na odgovoru.

 18. Mogu dobiti broj od legije stranaca u francuskoj i adresu???imam jaku zelju da se prijavim…! Zelim da ih pozovem i da vidim kad mogu da krenem …

 19. Poštovanje, želim da se prijavim u Legiju, da li je dovoljno i u redu da odem direktno tamo, bez prethodnog poziva telefonom i najavljivanja?

 20. Zdravo,

  da li je moguce poslije 15 godina ponovo se vratiti u Legiju, ako se tada, nakon uspjesne obuke (17 sedmica) nisam obavezao na 5 godina nego se vratio u civilni zivot?

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime