Mnogi mladići iz Srbije žele da se prijave u Legiju stranaca i postanu deo ove elitne formacije koja je jedna od najpoznatijih u svetu. Problem je kao i uvek isti, kako se prijaviti, šta ih čeka ako budu primljeni i koja prava imaju za vreme službovanja u Legiji.

Evo nekih najvažnijih pitanja i odgovora šta vam treba i koja prava ima jedan Legionar.

1. Da li je obavezno da se promeni ime?

Ne! Od 20. septembra 2010. godine kandidati, mogu da služe u Legiji pod njihovim pravim identitetom, ili ako kandidat sam izrazi želju da služi u Legiji pod drugim imenom.
Razlog za takav izbor su eventualni problemi kandidata u svojoj matičnoj zemlji ili problem neke druge prirode (ako žele da ostanu anonimni, itd). Pod problemom se podrazumeva i da kandidat po zakonu u svojoj zemlji ne sme služiti u drugim vojnim formacijama, tu se misli na Ruse, Poljake i ostale nacije kojima je to po njihovim zakonima zabranjeno. Posle prolaska komisije za izbor, izabrani kandidati će potvrditi svoju odanost Legiji pod stvarnim imenom ili pod imenom koje mu dodeli Legija (sva pitanja oko nošenja imena rešava tzv. Gestapo koji je nadležan za bezbedonosnu proveru kandidata).

2. Da li se može dobiti svoj pravi identitet?

Da! Takozvano regulisanje vojne situacije (RSM) dozvoljava Legionaru, koji želi da služi pod njegovim pravim identitetom. Ovo regulisanje može da se ostvari posle 1 godine službe za one koji nemaju problema u svojim matičnim zemljama ili u inostranstvu. Problemi podrazumevaju krivična dela, dug u banci, itd, znači sve zavisi od slučaja i dela i nijedan zahtev za vraćanje pravog imena nije isti jer se svaki Legionar pojedinačno kontroliše i proverava.

3. Koja dokumenta treba imati za regrutaciju?

Dokumenta koja treba imati kod sebe (važeća) izdata od matične države (lična karta, pasoš, vozačka dozvola). Ovim postupkom od kandidata se traži da olakša proces selekcije i regrutacije (nije obavezno ali nije na odmet imati kod sebe razne diplome, školske i poslovne). Izvod iz matične knjige rođenih ne sme biti stariji od godinu dana.

4. Da li se može prijaviti u Legiju iako kandidat nije odslužio vojsku?

Da! Veliki broj kandidata koji dođu da služe Legiju su uglavnom bivši vojnici, međutim ima i onih koji nikada nisu služili u vojsci svoje zemlje. Taj problem ne predstavlja nikakvu prepreku za prijem kandidata u Legiju.

5. Da li Legionar može postati francuski državljanin?

Da! Legionar može da podnese zahtev za državljanstvo Francuske nakon 3 godine službe.
Ono se obično dodeljuje ako isti nije imao problema sa zakonom i ako je pokazao spremnost da se integriše u francusku naciju. Legionar koji ne želi da se opredeli za francusko državljanstvo može da zadrži svoj status stranca. Isto tako može lako ostati u Francuskoj na kraju njegovog ugovora ako zatraži kartu boravka u Francuskoj. Osim toga ako je Legionar ranjen u misiji može steći francusko državljanstvo, to pravo ostvaruje automatski jer tako nalaže zakon koji je izglasan pre više godina.

6. Koja su ograničenja jednog Legionara?

Nošenje civilne odeće – Bez obzira na dužinu radnog staža u Legiji, legionarima je dozvoljeno da nose civilnu odeću van granica garnizona pripadnosti (sve zavisi od Režimente). Legionar će prvih 5 godina službe obavezno nositi službenu svečanu uniformu kada izlazi u grad (takođe sve zavisi od Režimente).

Kupovina kola – Legionar koji želi da kupi kola mora da ima najmanje 5 godina službe i da “reguliše vojnu situaciju” (videti odgovor na pitanje broj 2).

Brak – Legionar neće imati prava da se oženi ako nije u skladu sa sledećim uslovima:

 • mora imati najmanje 5 godina službe
 • da služi pod njegovim pravim indetitetom (i na taj način da reguliše svoju vojnu situaciju)
 • mora da ima dozvolu od pretpostavljene komande (kapetan kompanije + pukovnik kasarne + glavna komanda)

7. Tokom svog odsustva, da li Legionar može da ide u inostranstvo?

Da, pod određenim uslovima:

 • da mu je dozvoljeno da putuje u inostranstvo ili u matičnu zemlju
 • legionar mora prvo i pre svega da ima identitet svoje matične zemlje (pasoš), da služi pod njegovim identitetom i da “reguliše vojnu situaciju” (videti odgovor na pitanje broj 2)
 • na kraju mora dobiti dozvolu glavne komande u Obanju (za to je takodje nadležan tzv. Gestapo)

Neke destinacije za putovanja su osetljive ili ograničene “iz predostrožnosti” i Legija neće dozvoliti da se tamo putuje.

8. Da li postoje objekti za Legionare koji žele da provedu svoj odmor u Francuskoj?

Legionar koji ne želi da ode u inostranstvo može da provede svoj odmor u Francuskoj.
Odmarališta poput Legijinog centra za odmor Malmousque (nalazi se u Marseju) i centra za odmor Legije stranaca C.H.A.L.E Ciotat (30km istočno od Marseja) može da primi Legionare na odmoru po veoma povoljnim cenama za smeštaj.

(bracaratnici.com)

PODELI

21 KOMENTARI

 1. Да ли се може приступити легији у некој другој земљи осим Француске ?

 2. Bio sam u Legiji stranaca na farmi ali sam se vratio zbog nekih problema.Kapetan je rekao da mogu da se vratim u Legiji posle 1 god.Ja sam pisao pismo pa da li je potrebno da sacekam odgovor ili mogu odma.

 3. Zdravo Ja sam pobego iz srbije zbog odlezavanja kazne 2 godine zbog pljacke nalazim se u italiji, dali mogu se prijaviti u legiju Saranaca a imam samo licnu kartu i vozacku dozvolu. Hvala

 4. Da li je placena obuka od 6 meseci i ako jeste koliko?
  I da li prilikom tih 6 meseci moze da se odustane,i ako moze da li se novac zaradjan ukoliko je naravno placeno se oduzima ili ne?
  Hvala

 5. Dobar dan. Hocu da idem u legiju ali me zanima sta treba da ponesem od odece i obuce, i posle koliko dana se zna da li ostajes ili si odbijen, pitam zbog povratne karte da znam otprilike kad da rezervisem povratak ukoliko me ne prime.

  • Ponesi samo osnovne stvari, par carapa i gaca, pribor za licnu higijenu i to je to. Niko ne moze da ti kaze koliko se ostaje jer to sve zavisi od provera koje ces proci. Mozes da padnes na prvoj proveri ili da prodjes sve, selekcija traje otprilike tri nedelje i onda se zna da li ostajes ili ne.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime