5 C
Dorćol (historical)
20. novembar. 2018.

OD MITA DO ISTINE: Obaranje bombardera B-2

U poplavi raznih nestručnih, senzacionalističkih i paušalnih priča, izjava, jeftinih i komercijalnih istupa, prilika je da se upoznamo šta se stvrno te noći desilo iz pera stručnjaka, autora knjige koji ima pun mandat da zajedno sa svojim ratnim drugovima govori o tome.

Priča o omiljenom srpskom kralju

Kada je Petar rođen, njegov otac, Aleksandar bio je knez Srbije ali pošto se rezidencija u kojoj su živeli popravljala, kapetan Miša Atanasijević ustupio je kuću srpskom knezu, pa se mali knežević Petar rodio u tuđoj kući.

Pilot Đorđe Ivanov: Kako sam maketama nadmudrio NATO

Potpukovnik u penziji Đorđe Ivanov, nekadašnji načelnik Operative 204. lovačkog puka VJ iz 1999, bio je tovrac ideje o pravljenju maketa aviona MiG-29 koje su postale noćna mora NATO stratega, a neke sačuvala i posle danonoćnog bombardovanja.

Havarija na podmornici „Drava P-832“

Dežurna druga „gvardija“ u centrali najnovije i najmodernije podmornice Jugoslovenske Ratne mornarice „Drava P-832“ te je mirne oktobarske noći 1983. godine rutinski obavljala poslove lagano vozeći brod na dubini od 30 metara, nekoliko desetina milja južno od ostrva Mljet.

Sećanje na Dragana Simijonovića Sikija

Jedne zimske noći, pre dvadeset godina vodio sam poslednji razgovor sa ratnim drugom Draganom Simijonovićem Sikijem koji tek što je pristigao na kratko odsustvo sa bosanskog ratišta. Na kraju mi je, kroz tužan osmeh, rekao ono čega se često setim u ovakvim prilikama: videćeš ko je bio Siki. Sada znam.

Kako je sovjetska vojna obaveštajna služba GRU seks skandalom izazvala pad...

Sparno popodnevno leto 1961. godine činilo se idealnim za uživanje van grada. Na imanju lorda Astora bilo je poprilično živo. Nedeljne goste koji su stigli kod lorda privukli su uzvici i smeh sa njegovog bazena.

Let iznad praznih reči

Dok Aleksandar Vulin uporno ponavlja da bi svaki neprijavljeni prelet iznad Srbije završio obaranjem, danima su u drugoj polovini marta bespilotne letelice, uglavnom tipa „predator“, naprosto „špartale“ nebom iznad Srbije, uzduž i popreko, uključujući i nadletanje Beograda. Pripadnici Vojske Srbije mogli su im samo mahati sa zemlje

19 godina od obaranja F-16 CG na nebu Srbije

Drugog maja 1999. pre 19 godina borbena posluga 3. raketnog diviziona, 250. raketne brigade PVO Vojske Jugoslavije zabeležila je drugu pobedu u okršaju sa vazduhoplovnim jedinicama NATO pakta kada je oboren američki F-16 CG za čijim komandama je bio sadašnji komandat američkog ratnog vazduhoplovstva general Dejvid Goldfejn.

Kako su sovjetski raketaši oborili američki špijunski avion U-2

Ovaj događaj veoma je uzbudio svetsku javnost i otkrio da Sjedinjene Države preko svoje obaveštajne službe CIA (Central intelegence agency) špijunira iz vazduha svog najljućeg rivala. Ovo je priča o jednom od najvećih špijunskih skandala u Hladnom ratu koji je zaoštrio odnose dve supersile u momentu kada

Da me smenite od posilnu službu

Izležavamo se besposleni, kao gušteri na suncu. Usled nedostatka važnijih vesti, preuveličavamo sitne događaje iz bivaka, da bismo bar nečim zabavili svoj duh.

NAJČITANIJE

PROČITAJTE JOŠ