5 C
Beograd
22. februar. 2018.

Pukovnici francuske vojske, a istovremeno, veliki Srbi

Patrik Bario (sada pokršten u pravoslavlje kao Stefan) i Žak Ogar su dvojica francuskih visokih oficira koji su nam, tokom devedesetih, došli kao deo neprijateljskih stranih trupa, a odavde otišli (iako, u stvari nikada i nisu do kraja otišli) kao naši veliki prijatelji i poštovaoci, branitelji i saborci.

Odbio milione dolara da bi spasao vojničku čast

Kako je potpukovnik Stoimen Stoimenov odbranio kasarnu u dugom selu u Hrvatskoj 1991. godine. Tuđmanovi pregovarači pokušavali da ga podmite i da u ruke ZNG preda značajnu količinu oružja

Ahmed Ademović – romski trubač koji je preokrenuo tok Kumanovske bitke

Ratovi za oslobođenje od 1912 do 1918 godine iznedrili su mnoge junake. Neki od njih danas su poznati široj javnosti dok je veći broj nažalost još uvek zaboravljen i zasenjen junacima novog doba.

Pištolji spartanskog duha

Jedan od najrasprostranjenijih pištolja svih vremena, sa preko 1.700.000 proizvedenih primeraka (samo u SSSR) je čuveni Tokarev TT (Tula Tokarev), razvijen kasnih dvadesetih godina 20. veka

Vojvoda Stepa Stepanović

Naš narod imao je i drugih mudrih i hrabrih vojskovođa, ali je retko da je ko od njih bio tako popularan u narodu kao Vojvoda Stepa Stepanović.
video

Skok „sijamskih padobranaca“ (VIDEO)

Januarski dan. Program letenja i skakanja na aerodromu uobičajen. Grmljavina motora zaglušuje i guši žagor među ljudima.
video

Kad piloti „meseršmita“ i B-17 postanu braća

Držao ga je na nišanu, ali nije mogao da puca i ispratio ga je kao najboljeg prijatelja: „Srećno. Sad si u božjim rukama.“ U jeku Drugog svetskog rata na nebu iznad nacističke Nemačke iskusni as Luftvafea odlučio je da poštedi posadu američke „leteće tvrđave“. Sastali su se pet decenija kasnije i postali „posebna braća“.

Potresan govor kralja Petra pred Kolubarsku bitku

Posle meseci konstantnih napada daleko jačih Austrougara, srpska vojska se našla na korak od kraha – bez hrane, odeće i obuće, sa malo municije...

Jabuka sa Banije

Nakon što je veći dio Krajine okupiran, a izgled da se išta odbrani ravan nuli, počeli smo se povlačiti. Spakovali smo svu našu opremu u jednog fiću i krenuli prema Novom Gradu (Bosanskom Novom).

Osam decenija Zejtilnika

Svoje uspehe u Prvom svetskom ratu Srbija je platila ogromnim žrtvama, po poslednjim podacima govori se o 1 250 000 poginulih vojnika i civila. Što u procentima govori da je Srbija izgubila oko 28% od svog predratnog stanovništva.