5 C
Beograd
26. april. 2018.

SADAMOVA ESKADRILA U SRBIJI: Sudbina iračkih „migova 23“

Vazduhoplovna istorija Jugoslavije i Srbije je veoma bogata, ali i prepuna nepoznatih detalja, od kojih je jedan svakako da se kod nas i dalje nalazi skoro jedna eskadrila od oko 18 „migova” koji su pripadali Sadamu Huseinu.

Podvig kojim je jedan Srbin zaradio Karađorđevu zvezdu i Legiju časti

Devetnaestogodišnji Mihailo Madžarević iz Valjeva oktobra je 1912. godine tek bio izašao iz podoficirske škole kada je počeo Prvi balkanski rat

Braća Orelj: Goran i Zoran – slavonski sokolovi

Za nas u Srbiji, ratovi devedesetih godina prošlog veka dobili su etikete „izrežiranih sukoba“, „rata koji i nije bio naš“, „rata profitera i švercera“, kao i mnoge druge etikete. Uspeli smo u našoj kolektivnoj svesti, da sve ove heroje, strpamo u isti koš, sa svim negativnim pojavama koje su obeležile ovaj ratni period.

Kako je propala prodaja tenka M-84

Ponos nekadašnje jugoslovenske vojne industrije tenk M-84 i danas privlači veliku pažnju. Osim Kuvajta koji je nabavio 149 tenkova i druge zemlje su htele upravo taj tenk da imaju.

Koraci mrtvih drugova

Sarajevsko naselјe Grbavica mesto je gde bi se filozofi, kada bi ih ovde bilo, pitali — umire li čovek samo jedanput ili svakog dana. Smrt je na Grbavici kao padanje kiše: svakodnevna, prirodna, čujna.

SVI DETALJI TRGOVINE NAORUŽANJEM U SRBIJI: Diplomatskim letovima prevoze tone oružja

Iz Srbije je tokom maja i juna oružje prodato Saudijskoj Arabiji i Avganistanu najmanje 16 puta. Prema dokumentaciji o svetskoj trgovini oružjem, za samo dva meseca prodato je oko 1.700 tona oružja i municije, transportovano pod oznakom "diplomatske pošiljke".

MILA GRUJIĆ – Žena ratnik među vukovima

Mila Grujić, devojka dobrovoljac u VRS, vojnik-specijalac među "Vukovima", uvek u prvim borbenim redovima. Ljudi gledaju s nevericom u devojku koja je uzela pušku...

Zaboravljena revolucija: Nevesinjska puška

Međunarodne okolnosti i nesloga uticale su da Nevesinjska puška ne postane nacionalna revolucija. Tragično je da danas o tim ustancima skoro da i ne govorimo.

Pukovnici francuske vojske, a istovremeno, veliki Srbi

Patrik Bario (sada pokršten u pravoslavlje kao Stefan) i Žak Ogar su dvojica francuskih visokih oficira koji su nam, tokom devedesetih, došli kao deo neprijateljskih stranih trupa, a odavde otišli (iako, u stvari nikada i nisu do kraja otišli) kao naši veliki prijatelji i poštovaoci, branitelji i saborci.

Odbio milione dolara da bi spasao vojničku čast

Kako je potpukovnik Stoimen Stoimenov odbranio kasarnu u dugom selu u Hrvatskoj 1991. godine. Tuđmanovi pregovarači pokušavali da ga podmite i da u ruke ZNG preda značajnu količinu oružja