Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je stanje u Vojsci Srbije daleko lošije od onoga koje se prikazuje u javnosti i dodao da je u proteklih pet godina oružane snage napustilo oko 10.000 obučenih profesionalaca, a da se ti odlasci nastavljaju.

Vojska Srbije
Foto: MOD

„Jučerašnji sastanak predsednika Republike, sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jasno je pokazao da se nastavlja trend urušavanja najvažnijeg vojnog resursa – ljudskog kadra, i da su sistem odbrane i njegova budžetska sredstva uzurpirani od strane trgovaca oružjem čijim interesima jedino služe“, naveo je taj sindikat.

U saopštenju se dodaje da stanje po pitanju kadra, međuljudskih odnosa, morala, sistema vrednovanja rada i karijernog vođenja nikada nije bilo lošije.

„Pozdravljamo nabavku novih sredstava borbene tehnike, ali predsednik Republike, kao prvi čovek vojske mora da zna da ni sredstva kojima sada raspolažemo nema ko da opslužuje i održava i da je većina prikaza kojima prisustvuje lažna slika stanja u našoj vojsci“, dodaje se.

Vojni sindikat je naveo da je stanje kadra Vojske Srbije alarmantno i više nego zabrinjavajuće, a ukoliko se hitno ne preduzmu određene mere na unapređenju uslova rada i odnosa komandovanja prema potčinjenima, Vojska Srbije ubrzo neće moći da odgovori svojoj ustavnoj obavezi, tačnije neće postojati.

„Pozivamo državni vrh da formira nezavisnu komisiju koja će objektivno preispitati operativnu i funkcionalnu sposobnost i realno sagledati celokupno stanje u našoj vojsci, kao i odgovornost kompletnog vojnog vrha za stanje u kome se danas nalazi sistem odbrane, a koji je daleko od onog koji se prezentuje srpskoj javnosti“, naveo je jedini reprezentativni vojni sindikat.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime