Piše: Andrej Mlakar

U noći između 27. i 28. septembra 1991, pre 27 godina, deo oficira, podoficira i vojnika 1. proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA blokirao je sve ulaze u zgrade Generalštaba u Kneza Miloša i Nemanjinoj i zgradi Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu SSNO u Kneza Miloša i Birčaninovoj.

Naoružani oficiri bili su podeljeni u dve grupe. Prva je grupa je upala u kabinet Saveznog sekretara za narodnu odbranu general armije Veljka Kadijevića od koga su zahtevali smenu i još četvorice visokih vojnih rukovodioca, koje je cela JNA optuživala za stanje u državi!

Druga grupa je upala u kancelariju tadašnjeg Načelnika Generalštaba  JNA general pukovnika Blagoja Adžića i od njega zahtevala da preuzme funkciju sekretara za odbranu i kompletno rukovođenje armijom.

Kadijević kome su se prema priči aktera ruke tresle rekao je da je razočaran postupkom ljudi za koje je verovao da su mu odani odbijao je da podnese ostavku. U isto vreme general Adžić se razbesneo i odbio da učestvuje u nikakvom puču i naglasio da ostaje lojalan Kadijeviću do kraja.

Zbunjeni pučisti nisu znali šta da rade dok u ranim jutarnjim časovima u zgradu SSNO nije stigao general Aca Vasiljević koji je vraćen iz Šida kad je radio-vezom saznao za pokušaj puča unutar JNA. On je razgovarao sa okupljenim pučistima među kojima je bilo i pripadnika jedinice Kobre čiji su neki  pripadnici učestvovali u operaciji Štit. Posle razgovora pučisti su se vratili u kasarnu na Dedinju u očajanju i zbunjeni jer je puč propao.

Istog dana Kadijević se sastao sa delom predsedništva SFRJ, prisustovali su Slobodan Milošević, Momir Bulatović, Borisav Jović, Branko Kostić i general Blagoje Adžić. Na tom sastanku Kadijević je izneo ocenu situacije na ratištu i obavestio ih o pokušaju puča unutar JNA. Kadijević je naveo da je to bio treći pokušaj za tri dana, prvi je bio u komandi JRV, drugi na VMA i treći u Gardijskoj brigadi. U sva tri slučaja zahtevala se smena Kadijevića i Broveta i da se armija očisti od izdajnika i nesrpskih kadrova na rukovodećim mestima.

Kako je u svojoj knjizi ” Poslednji dani SFRJ” član predsedništva SFRJ Borisav Jović naveo Kadijević je rekao: ” Da postoji organizovani rad na razbijanju vojske i da je sada najaktivniji udar od strane srpskih opozicionih snaga. Prava istina je da zahtevana smena petorice visokih vojnih rukovodioca, koje je cela JNA optuživala za stanje u državi!

Na sastanku gde je razmatran loš odziv na mobilizaciju rezervista odlučeno je da svi oni koji su učestvovali u puču budu momentalno poslati u Vukovar. Neki koji su učestovali u puču su poginuli, neki ranjeni a neki su odlikovani i unapređeni od strane Kadijevića kog su pokušali da smene.

General armije Veljko Kadijević je tek januara 1992. podneo ostavku na mesto sekretara za narodnu odbranu, a na njegovo mesto došao je general pukovnik Blagoje Adžić koji je smenjen u čistki 44 generala JNA maja 1992.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime