Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prethodnih godina je, dok je na njegovom čelu bio Aleksandar Vulin, reketiralo udruženja veterana i ratnih invalida, i to tako što im je tražilo da trećinu novca dobijenog od države direktno vrate ljudima iz vrha tog ministarstva, tvrdi predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova Željko Vasiljević!

On kaže da su ključni ljudi u ovom prljavom poslu bili državni sekretar ministarstva Dragan Popović i predsednik Saveza boračkih organizacija Republike Srbije (SABOR) Dejan Marjanović, a da je to, po svemu sudeći, „aminovao“ i sam Vulin.

Partijska organizacija

„Ministarstvo je osnovalo SABOR, koji okuplja više desetina boračkih udruženja, a zapravo od početka služi samo za podršku Vulinu. To je, u stvari, samo partijska organizacija njegovog Pokreta socijalista. I onda kada ministarstvo dodeli novac udruženjima, odjednom se pojavljuje predsednik SABOR Marjanović i kaže da se trećina mora „vratiti šefu“, odnosno Draganu Popoviću, koji u ministarstvu odlučuje kome i koliko novca ide. Popović je, inače, u samom vrhu Pokreta socijalista, te stoga nije isključeno da novac koji je reketiran od udruženja ide direktno Vulinovoj stranci“, tvrdi Vasiljević.

On kaže da je Vulin sa svim ovim dešavanjima upoznat, ali da je sve vreme ćutao, što izaziva opravdanu sumnju da je i sam profitirao od svega.

„Za ovu godinu je predviđeno da se udruženjima podeli oko 60 miliona dinara. Novac uglavnom ide članicama SABOR i onima koji bezrezervno podržavaju politiku Pokreta socijalista. Zanimljivo je da ima opštinskih odbora nekih organizacija koji imaju samo po jednog člana, poput onog u Prokuplju, a dobili su i po dva miliona. E, takvi možda nisu vratili trećinu, nego su Popoviću dali sav novac“, priča Vasiljević.

Posao u Kragujevcu

Dodaje da njega nisu uspeli da reketiraju na ovaj način, ali da je za jedan od državnih događaja, na kojem je govorio i Aleksandar Vučić, morao da plati iznajmljivanje bine. Uplatio je, kako tvrdi, 200.000 dinara firmi iz Kragujevca, odakle je inače i Popović, pa sumnja da je taj novac zapravo otišao u njegov džep.

Vasiljević kaže da se zbog ovakvog odnosa prema udruženjima veterana i ratnih invalida priprema tužba protiv Vulina, Popovića i drugih odgovornih u ministarstvu.

Inače, pojedine organizacije, kako kaže, nisu pristale na reketiranje, pa su sav novac dobijen od države vratile u budžet Republike Srbije.

Odbacuju optužbe: „Notorna glupost i laž“

Aleksandar Vulin i Dragan Popović nisu želeli da komentarišu navode o reketiranju, a predsednik SABOR Dejan Marjanović kratko je samo kazao da je sve ovo „notorna glupost i laž“.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime