Piše: Živojin Banković

Grandiozna vojna parada povodom 9. maja Dana pobede u Drugom svetskom ratu održana je tradicionalčno i ove godine na Crvenom trgu u Moskvi. Kao i skoro sve parade do sada i ova je donela novosti kada je u pitanju vojna tehnika a na njoj je učestvovalo 13046 vojnika, na nebu se moglo videti 75 aviona i helikoptera dok je u mehanizovanim kolonama prošlo 159 jedinica vojne tehnike različitih tipova i namena.

Armijska avijacija je bila zastupljena s četiri formacije u kojoj je letelo 17 helikoptera.

Događaju je između ostalih prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se nalazi u višednevnoj poseti Rusiji a od ostalih zvanica zanimljivo je da je tu bio i premijer Izraela Benjamin Netanjahu. Parada dolazi odmah nakon ponovnog izbora i stupanja na dužnost predsednika države Vladimira Putina na kojoj će ostati 2024. Takođe ova manifestacija dolazi u teškom vremenu za Rusku Federaciju koja se nalazi pod sve ozbiljnijim ekonomskim sankcijama zapada a one su značajno uticale na to da se prošlogodišnji vojni budžet smanji za čak 20 procenata.

Odeljenje desantno-jurišnih helikoptera Mi-24P. U daljini se vidi formacija “taktička grupa“ sastavljena od 4 Su-34, dva Su-35S i 4 Su-30SM / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Svakako je za mnoge najzanimljivije i najatraktivnije bilo iznad Crvenog trga, u 17 formacija nalazilo se   75 vazduhoplova. Naleti su započeli preletima helikoptera, ovoga puta viđeno je svega 17 helikoptera Armijske avijacije, vođeni teškim transportnim Mi-26 preletela su prvo 4 srednja transportno-borbena višenamenska Mi-8AMTŠ, nakon čega su usledila 4 borbena Mi-28N, 4 borbena Ka-52 i 4 desantno-jurišna Mi-24P.

Od aviona prvu grupu je činio jedan strategijski bombarder raketonosac Tu-160koga su pratila 4 srednja bombardera Tu-22M3. Iza njih su se nalazila tri teška transportna aviona Il-76MD koji čine kičmu transportne avijacije Rusije. Zatim smo imali prilike da vidimo tri strategijska bombardera raketonosca Tu-95MS s potkrilnim nosačima novih krstarećih raketa tipa H-101 i H-102.

Simulaciju pretakanja goriva u vazduhu pokazale su posade letećeg tankera Il-78Mi strategijskog bombardera Tu-160, nakon kojih su preletela 4 aviona MiG-29SMT (9.19R), MiG-29UB i MiG-29UBM (9.53R) a odmah iza njih i 4 taktička izviđača Su-24MR i bombardera Su-24M. Potom smo videli i odeljenja odnosno kako to Rusi kažu ’’zvena’’ od po 4 modernizovana lovca-presretača MiG-31BM i taktička bombardera Su-34.

Prvi put na paradi su preleteli avioni Su-57, na fotografiji prototip T-50-4.

Iznad centra Moskve su prvi put na paradi pobede preletela dva prototipa (T-50-4 i T-50-5R, ev. Broja 054 i 055) ruskog višenamenskog borbenog aviona Su-57 (T-50 PAK-FA) u kako se smatra novoj tzv. digitalnoj šemi farbanja ovog tipa aviona u VKS Rusije.

Potom je nastupila već mnogo puta viđena tzv. ’’taktička grupa’’ koja je ovoga puta bila sačinjena od 4 taktička bombardera Su-34dva višenamenska borbena aviona Su-35S i 4 višenamenska borbena aviona Su-30SM. Usledio je zatim takođe tradicionalni prelet mešovite grupe ruskih akro-grupa ’’Striži’’ s 4 MiG-a 29 9.13 i UB i ’’Ruskih vitezova’’ s 5 Su-30SM u dobro poznatoj formaciji “Kubinski brilijant“. Takođe već dugom godina ustaljen bio je i prizor formacije od 6 jurišnika Su-25BM i UB koji su generatorima formirali dimni trag u bojama ruske zastave.

Dva MiG-a 31K naoružanih raketama “Kinžal“.

Još jedna od većih novina i atrakcija ovogodišnje parade je i prelet dva borbena aviona MiG-31K koji su nosili po jednu hiperzvučnu raketu vazduh-zemlja (more) nazvanu ’’Kinžal’’ za koju se pretpostavlja da joj je oznaka H-47M2. To je bilo prvo javno prikazivanje ove rakete kao i nove varijante lovca-presretača MiG-31. Par dana pre parade zvanično je saopšteno da se na dežurstvu, u okviru državnih ispitivanja nalazi 10 MiG-31K za koje od ranije znamo da se nalaze u Južnom vojnom okrugu na aerodromu Privoložskij.

Jedna od dve varijante bespilotnog helikoptera “Katran“.

Centralnim moskovskim ulicama prošli su i drugi vazduhoplovni i PVO sistemi koji su izazvali veliku pažnju. Bilo je i prvih pojavljivanja tehnike Kopnene vojske. Premijeru su imala dva tipa bespilotnih letelica, jedna klasična taktička BPL tipa ’’Korsar’’ koja može biti naoružana novim ruskim malogabaritnim ubojnim sredstvima i protivoklopnim raketama a čija su državna ispitivanja završena skoro, kao i jedna dve verzije bespilotnog helikoptera ’’Katran’’ koji takođe može biti naoružan.

Od PVO sistema nije viđeno ništa novo, bili su prisutni artiljerijsko-raketni sistemi 96K6 ’’Pancir-S1’’, laki mobilni raketni sistem Tor-M2 kao i varijanta Tor-M2DT namenjenog upotrebi na Arktiku, lanseri srednjeg mobilnog raketnog sistema 9K317 ’’Buk-M2’’ i lanseri raketa sistema velikog dometa S-400.

Što se tiče tehnike Kopnene vojske i tu je bilo sistema koji su prvi put prikazani na ovaj način. Pažnju je privuklo oklopno borbeno vozilo za podršku (BMPT) tipa ’’Terminator’’ naoružanog s dva topa 2A42 kalibra 30 mm s ukupno 900 granata, spregnutim mitraljezom PKTM kalibra 7,62 mm s 2000 metaka, 4 protivoklopne rakete 9M120-1 ’’Ataka’’ i dva bacača granata AGS-17 kalibra 30 mm sa po 300 granata.

Uran-9, jedno od dva gusenična bezposadna vozila prikazana na ovogodišnjoj paradi.

Prvi put su pokazana i gusenična bezposadna robotizovana vozila Uran-6 i Uran-9. Prvi je namenjen za razminiravanju i čišćenju terena od opasnih materijala i već se, po rečima Ministarstva odbrane, dobro pokazao u takvim zadacima u Siriji, i to u reonima Palmire, Alepa i Der-E-Zora. Vozilo poseduje 4 kamere što mu omogučuje vidljivost od 360 stepeni, može se upravljati na daljini od jednogkilometra, izdržava eksploziju 60 kg TNT-a a može uništavati eksplozivna sredstva koja imaju do 4 kg TNT-a. Brzina prilikom radar je dva do 5 km/h.

Uran-9 će se koristiti za podršku pešadiji, to je višenamensko daljinski upravljano vozilo a za različite zadatke je naoružan automatskim topom 2A72 u varijanti ABM M30-M3, spregnutim mitraljezom PKTM kalibra 7,62 mm, 4 protivoklopne rakete 9M120 ’’Ataka’’, 6 bacača raketnog sistema ’’Šmelj-M’’. Opciono vozilo može dobiti i 4 lansera raketa sistema zemlja-vazduh ’’Igla’’ ili ’’Verba’’ kao i 6 raketa protivoklopnog sistema 9M133M ’’Kornet-M’’. Ovim vozilom se može upravljati na daljini od tri kilometra a sistemi na Uranu-9 imaju mogućnost otkrivanja i uništenja ciljeva na daljinama od tri do 6 kilometara. Ovaj sistem je takođe isproban u pravim borbenim uslovima u Siriji.

Video parade ruske televizije NTV:

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime