Piše: Milan Galović

Čuveni avion biće modernizovan i opremljen novim naoružanjem kao što je vođena raketa vazduh-zemlja VRVZ-200 koju su razvili domaći stručnjaci

Foto: Ministarstvo odbrane

Za nekoliko nedelja, s aviona „orao” trebalo bi da se obavi lansiranje rakete vazduh-zemlja VRVZ-200 domaće proizvodnje. To je naravno vest vredna pažnje jer je reč o složenom proizvodu odbrambene industrije, ali je „još veća” vest da će to biti prvi značajniji test modernizovanog „orla”.

Naime, već dužni niz godina, govorilo se o neophodnosti modernizacije školsko-borbenog aviona G-4. Međutim, nedavno je kao prioritet predstavljena modernizacija „orla”, jurišnog aviona – namenjenog pre svega za dejstva po ciljevima na zemlji.

Poslovi na modernizaciji G-4, neophodni za savremenu obuku pilota, biće nastavljeni. Ali za razliku od tih planova, modernizacija „orla” nije se „rastegla” na (više)decenijski period, već je veoma brzo postala vidljiva – na vojnim manifestacijama, a uskoro i na poligonima.

– Vođena raketa vazduh-zemlja VRVZ-200 dometa 40 kilometara opremljena je televizijskom ili termovizijskom glavom za samonavođenje i linkom za prenos slike s glave rakete do prikazivača u kabini aviona, kao i za prenos komandi upravljanja od operatera do rakete. Oprema za link između aviona i rakete integrisana je u podvesni kontejner, koji je podvešen ispod trupa aviona.

Foto: Dimitrije Ostojić

U cilju stvaranja uslova za letna ispitivanja i lansiranje rakete VRVZ-200, koje se očekuje u narednih nekoliko nedelja, u toku je realizacija verifikacionih i homologacionih ispitivanja ugrađene opreme – kažu za „Politiku” u Ministarstvu odbrane.

„Orao” je ponos vazduhoplovne industrije SFRJ, osim za podršku trupama po zemlji namenjen je i za izviđanje i obuku, pa i za dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru. Avion postiže visoke podzvučne brzine, a u vreme JNA opitni pilot je ovom letelicom u obrušavanju probio zvučni zid. „Orlovi” su svoju žilavost i efikasnost potvrdili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Ove letelice i danas su u upotrebi u Vojsci Srbije, a pošto je prošlo više od četvrt veka od njihove proizvodnje, postavilo se pitanje šta učiniti s njima, odnosno jurišnom avijacijom. Novi avioni su, naravno, skupi, pa je modernizacija postojećih, inače uobičajena stvar u vazduhoplovstvu, logično rešenje.

Piloti ulaze u avion „orao J-22” na vojnom aerodromu Lađevci kod Kraljeva. Foto: Tanjug/Saša Petrović

U dosadašnjoj eksploataciji, avioni tipa „orao” prosečno su naleteli oko jedne četvrtine propisanog veka upotrebe od 3.000 časova. Ispitivanja stanja strukture aviona potvrdila su mogućnost produženja veka upotrebe ovih aviona do 48 godina (orijentaciono do 2040. godine). Mogućnost relativno duge upotrebe aviona, uz dokazane visoke performanse, opravdava razmatranje mogućnosti njegove modernizacije u cilju povećanja sposobnosti i efikasnosti upotrebe u savremenim i budućim uslovima borbenih dejstava – navode u Ministarstvu odbrane.

Modernizacija „orla” podrazumeva ugradnju digitalne elektronske opreme, sistema naoružanja, napadno-navigacijskog sistema i uređaja za protivelektronsku zaštitu. Osim toga, obaviće se modifikacija delova strukture, ugradnja jednodelnog prednjeg vetrobranskog stakla i, naravno, novog vođenog naoružanja za dejstvo po ciljevima na zemlji.

– Na ovaj način postižu se preciznija navigacija i upotreba aviona u svim meteorološkim uslovima, danju i noću, efikasno nalaženje ciljeva i dejstvo, smanjenje opterećenja pilota, proširenje palete naoružanja savremenim visokopreciznim ubojnim sredstvima s tržišta i iz domaćeg razvoja, veliko povećanje sposobnosti samozaštite i preživljavanja u borbenim dejstvima. S novim vođenim raketama i bombama za dejstva po ciljevima na zemlji, avion „orao” bi mogao precizno da dejstvuje sa daljina od 8 do 40 km, čime bi se, uz unapređenu sposobnost samozaštite aviona, znatno povećala verovatnoća preživljavanja tokom dejstva – navode u Ministarstvu odbrane.

Rakete i bombe kojima će biti naoružan modernizovani „orao”. Foto: Ministarstvo odbrane

Kako kažu, ugrađen je i novi optoelektronski akvizicioni sistem koji omogućava zahvat ciljeva na većim daljinama a integrisani su i novi sistemi vođenog naoružanja, prvenstveno iz domaćeg razvoja za dejstva po ciljevima na zemlji: vođene rakete vazduh-zemlja VRVZ-200, VRVZ‑240, „košava 1”, „košava 2” i laserski vođena bomba LVB-250F.

– Sprovedena istraživanja koja se odnose na mogućnost modernizacije aviona „orao” ukazuju da je modernizacija u potpunosti opravdana i da ju je moguće realizovati prvenstveno angažovanjem domaćih istraživačkih, proizvodnih i remontnih kapaciteta, pri čemu bi se s inotržišta nabavljala samo specijalizovana avionika i oprema. Na ovaj način bi se oformio i adekvatan istraživačko-razvojni kadar, koji bi, u perspektivi, usluge ovog tipa mogao da pruža i drugim korisnicima – ističu u Ministarstvu odbrane.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime