Piše: Siniša Luković

Komplikovani drumski transport podmornice duge 19,5 metara i teške 88 tona organizovalo je Udruženje podmorničara Srbije iz Beograda uz finansijsku i logističku podršku kompanije „Yugoimport SDPR“

Foto: Siniša Luković

Mala takozvana džepna podmornica P-911 „Tisa“ utovarena je na specijalni tegljač koji će je drumskim putem transportovati do Beograda gde će ubuduće ona biti muzejski eksponat.

Podmornica je plovnom dizalicom LDI-18 Mornarice Vojske Crne Gore, sa obale u vojnom objektu Pristan na Luštici, podignuta na poluprikolicu tegljača ukrcanog na trajekt „Grbalj“ kompanije Pomorski saobraćaj iz Kamenara.

„Grbalj“ je podmornicu potom transportovao do Kamenara gde je ona drumskim putem preko Lipaca i Vilusa, nastavila prema Nikšiću i dalje za Srbiju.

Komplikovani drumski transport podmornice duge 19,5 metara i teške 88 tona organizovalo je Udruženje podmorničara Srbije iz Beograda uz finansijsku i logističku podršku kompanije „Yugoimport SDPR“.

Foto: Siniša Luković

Njima je tu podmornica, jednu od ukupno šest džepnih podmornica tipa „Una“ bivše Jugoslovenske Ratne Mornarice, Vlada Crne Gore donirala još pre sedam godina, kada je na inicijativu tadašnjeg načelnika Generalštaba VCG admirala Dragana Samardžića, doneta odluka da se podmornice ovog tipa kao muzejski eksponati, poklone bivšim jugoslovenskim republikama koje za to iskažu interes.

Jedna od njih – P-912 „Una“ je već tada bila ostavljena kao muzejski eksponat u Zbirci pomorskog nasleđa Porto Montenegra u Tivtu, dok je drugu, P-913 „Soča“ nedugo potom preuzelo Udruženje podmorničara Slovenije iz Ljubljane.

Ta podmornica je do Slovenije transportovana na sličan način kao što je to započeto sa P-911 za Srbiju, samo što je njeno putovanje trajalo nekoliko dana jer je ona prevezena drumskim putem preko Italije, do vojnog muzeja u Pivki gde se P-913 „Soča“ danas nalazi kao jedan od najatraktivnijih tamošnjih eksponata.

Foto: Siniša Luković

Vlada Crne Gore je prvobitno bila donela odluku da se Hrvatskoj na poklon kao muzejski eksponat ponudi podmornica P-916 „Kupa“, a što je zvanični Zagreb odbio jer bi prihvatanjem toga, Hrvatska praktično priznala neosnovanost svojih traženja da joj se nadoknadi oko 2 milijarde dolara na koliko je procenjena jugoslovenska ratna flota što je izbijanjem rata u bivšoj SFRJ, 1991-92. iz hrvatskih luka povučena u Crnu Goru, te da joj se vrati „oteti“ školski brod „Jadran“.

Umesto u Hrvatskoj, P-916 će po novoj odluci Vlade uskoro biti izložena u Kumboru jer je država odlučila da tu podmornicu donira Opštini Herceg Novi.

Inače, džepne podmornice tipa P-911 jedno su od najvećih dostignuća eks-jugoslovenske ratne brodogradnje. Građene u drugoj polovini 80-tih godina prošlog veka u Splitu, ove male ali vrlo opasne podmornice, bile su prilagođene za neprimetno polaganje manjih minskih polja u neprijateljskim vodama i prevoz podvodnih diverzanata do italijanske obale.

P-911 „Tisa“ će, nakon dolaska u Beograd čime koordinira nekadašnji podmorničar i bivši direktor tivatskog Arsenala, mornaričko-tehnički pukovnik u penziji Milan Komar, biti trajno izložena na Ušću. Njen dolazak i izlaganje u Beogradu su veoma bitni za Udruženje bivših jugoslovenskih podmorničara iz Srbije jer će ono dogodine u maju, biti domaćin 56. međunarodnog kongresa udruženja podmorničkih veterana sveta na kojem se očekuju delegacije iz više od 30 država.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime