Podvig policajca Ivana Embera iz Temerina: Iako van dužnosti, sprečio je masakr savladavši čoveka koji je u ruci držao „kašikaru” sa kojom je nameravao da uđe u gradski autobus

Povratak iz posete majci Dragici, sa sedmogodišnjom ćerkom, policajcu Ivanu Emberu (38) iz Temerina, u nedelju po podne, pretvorio su u scene kakve se viđaju samo u akcionim filmovima. Iako nije bio na dužnosti, na autobuskoj stanici je sam, goloruk, savladao čoveka koji je u ruci držao „kašikaru“. Naoružanog je, što je još, važnije, sprečio da uđe u gradski autobus, u kom je u tom trenutku bilo putnika i tako sprečio masakr.

Prizor je u nedelju po podne, oko 17 časova u Novosadskoj ulici u Temerinu, meštanima koji su se tu zatekli ledio krv u žilama, a deca koja su se nedaleko odatle igrala uspaničeno su počela da vrište. Srećom, sve se završilo dobro, a bombaš, za koga se kasnije ispostavilo da je B. Š. (45) sa područja Žitišta, priveden je.

– Prijatelj Marko Zečević me pozvao i rekao da je ispred zgrade u kojoj živim nepoznati čovek sa „kašikarom“ u ruci – prepričava nam hrabri policajac Ivan početak drame, dodajući da mu je kroz glavu prošlo da se tu uvek igra mnogo dece. – Kolima sam krenuo u tom pravcu, a drugar me je usput obaveštavao o kretanju naoružanog muškarca, koji se uputio prema autobuskoj stanici. Još u kolima sam zvao kolege u stanici i rekao da krenu.

Uspeo je ovaj saobraćajac, koji je policijsku uniformu obukao 1998, da stigne i pretekne autobus. Tako se zaustavio da vozilo gradskog prevoznika nije moglo da uđe u stanicu.

– Istrčao sam iz kola i s leđa prišao bombašu, upozoravajući ga da stane – nastavlja Ivan. – On je nastavio da hoda prema autobusu. Uspeo sam da uhvatim njegovu ruku u kojoj je bila bomba, a krajičkom oka video sam da nije izvadio osigurač i tada mi je laknulo.

Savladao je naoružanog B. Š. i iz ruke mu izvadio bombu. Minut kasnije, stigle su i njegove kolege Goran Narančić i Jožef Resler, a kod B. Š. su nađena i dva noža.

Ivanu sada stižu čestitke sa svih strana.

PECANjE KAO TERAPIJA

– Obožavam da pecam, i to mi je strast od malih nogu, koju sam uz policijski poziv nasledio od oca – veli nam Ivan, koji se trenutno nalazi na dvodnevnom takmičenju policajaca ribolovaca. – To me opušta i dođe mi kao terapija od stresnih situacija.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime