Piše: Živojin Banković

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira koji su završili školovanje u 138. klasi Vojne Akademije kao i u 3. klasi Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, održaće se u subotu 9. septembra ispred Doma Narodne skupštine sa početkom u 11 časova.

Promociji potporučnika prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva a prve oficirske činove dobiće 187 kadeta i kadetkinja među njima 160 iz Vojne Akademije od kojih 12 iz Angole i jedan iz MUP-a Republike Srpske. Medicinski fakultet završava 24 kadeta iz 3. klase i troje sa master studija.

Prema protokolu svečanosti, planirano je da se najboljima u rangu uruče sablje, dok će najuspešnijim kadetima po vidovima i službama biti uručeni pištolji sa posvetom. Najbolji kadeti Medicinskog fakulteta dobiće paradne bodeže. Svečanost će uveličati muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla MO ’’Stanislav Binički’’ i Reprezentativnog orkestra Garde.

Kao što smo i do sada navikli defile i postrojene ešalone najmlađih oficira preleteće i avijacija Vojske Srbije što za mnoge predstavlja i najzanimljiviji momenat ovog događaja. Ove godine učešće Ratnog Vazduhoplovstva biće skromno u skladu sa ne baš sjajnim stanjem koje vlada u ovom vidu naše vojske.

Na nebu iznad Beograda su na pripremama su do sada uočena tri školsko-borbena aviona G-4 „Super Galeb“, tri helikoptera Gazela i jedan jurišnik Orao. Na samoj promociji bi u skladu sa stanjem u datom momentu moglo doći i do određenih izmena kada je u pitanju brojnost vazduhoplova.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime