Piše: Igor Božinovski

Okvirni sporazum će garantovati dostupnost 10 aviona u bilo kom momentu, kao i godišnnji nalet aviona od 1450 sati.

Ruska vazduhoplovna korporacija RSK MiG izabrana je kao pobednik tendera bugarskog Ministarstva odbrane koji ima za cilj obezbeđivanje okvirnog sporazuma za integrisanu logističku podršku 15 lovaca MiG-29 bugarskih vazduhoplovnih snaga (BVVS) za period od 48 meseci. Ovu odluku potpisao je 6 marta bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov nakon što su pregovori s RSK MiG uspešno završeni u Sofiji 16. februara.

Izbor RSK MiG predstavlja kulminaciju kontraverznog tendera bugarskog Ministarstva odbrane koji je objavljen 7. decembra prošle godine i koji je trebao da rezultuje bugarsko-ruskim sporazumom koji bi bio postignut do kraja 2017. godine. Međutim, proces nabavke je stavljen na čekanje 19. decembra kada je ukrajinska državna kompanija za trgovinu naoružanjem Ukrinmaš uputila žalbu na tender koji je trebao da ima samo jednog ponuđača.

Bugarsko antimonopolsko nadzorno telo odbilo je ukrajinsku žalbu 2. januara i otvorilo put da ponuda RSK MiG od 18. decembra bude konačno otvorena kako bi je Ministarstvo odbrane procenilo, što je bio preduslov za pregovore s RSK MiG i kako bi bio izabran pobednik tendera.

Okvirni sporazum koji će uskoro potpisati bugarsko Ministarstvo odbrane i RSK MiG, ima za cilj vraćanje u operativnu upotrebu kompletne bugarske flote MiG-ova 29 koja se sastoji od 12 jednoseda MiG-29A (9.12A) “Fulcrum-A“ i tri dvoseda MiG-29UB (9.51A) “Fulcrum-B“. Sporazum bi trebao da osigura da 10 29-ki bude dostupno u bilo kom momentu za period od 4 godine uz godišnji nalet od 1000sati na jednosedima i 450 sati na dvosedima.

Dogovoreno je da sat naleta na MiG-u 29 košta 6250 evra za godišnji garantovani nalet od 1450 sati dok će cena sata naleta preko toga iznositi 11325 evra. Remont 10 kompleta stajnih trapova i 13 izbacivih sedišta Zvezda K-36DM Serije 2 klase 0-0 koštaće 15,4 miliona evra dok će poslovi inspekcije aviona MiG-29UB s evidencijskim brojem 14 biti izvršeni za 2,16 miliona evra.

Pregovorima je za 2018. godinu takođe fiksirana cena generalnog remonta jednog MiG-a 29 koja iznosi 2,87 miliona evra a za istu godinu je dogovorena i cena isporuke rezervnih delova i potrošnog materijala za jedan avion u iznosu od 3,8miliona evra. Godišnji rast cena je fiksiran na 9 procenata dok su dogovoreni popusti za veće narudžbine dva procenta za narudžbine vredne 5 do 10 miliona evra, 2,5% za narudžbine od 10 do 15 miliona evra i 2,8 posto za porudžbine vrednije od 15 miliona evra.

Krajnji cilj ovog okvirnog sporazuma biće garantovanje upotrebljivosti i operativne spremnosti bugarske flote lovaca MiG-29 koja je neophodna za nesmetano izvršenje zadataka dežurstva u sistemu PVO (QRA – quick reaction alert) iz vazduhoplovne baze Graf Ignjatijevo, blizu Plovdiva i to sve dok Bugarska ne nabavi nove borbene avione što će se teško dogoditi pre 2022. godine.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime