Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, saopštio je detalje o potpisivanju ugovora za kupovinu raketnog sistema PVO S-400 „Triumf“.

Kako se saznaje u pitanju je četiri diviziona S-400 sa 24 SLO 5P85TE2 ukupne vrednosti oko 2 milijarde dolara (istu količinu sistema je Kina dobila nakon tri godine pregovora po ceni od 1,9 milijardi dolara). Iako još uvek nije rešeno pitanje oko transfera tehnologije i dobijanja kredita, izvesno je da će Turska postati drugi po redu inostrani korisnik ovih sistema (nakon Kine) i prva zemlja NATO pakta, koja je zaključila ugovor o kupovini naoružanja sa Rusijom.

Turska je tokom 2008. godine od Rusije kupila 80 PTRS „Kornet-Э“, a sledeći veliki posao je mogao biti ostvaren 2013. godine, kada je Turska objavila konkurs za nabavku sistema PVO u vrednosti od 4 milijarde dolara. Pobedu na tenderu je odnela kineska kompanija CPMIEC, koja je cenu svojih sistema HQ-9, smanjila na 3,44 lilijarde dolara i pristala na prodaju tehnologije proizvodnje. Konačni ugovor, međutim, nikad nije potpisan.

Posao oko kupovine sistema S-400 je po svemu sudeći najviše politički potez Turske. Iako ista nema strateški sistem PVO koji joj je preko potreban, zna se da S-400 neće moći biti integrisan u zajednički NATO sistem PVO. Sa ruske strane takođe dolazi do negodovanja, najviše zbog mogućnosti krađe tehnologije ili njene prodaje drugim članicama NATO pakta.

Turska bi svoje sisteme trebala da dobije nakon Kine, što će reći, posle 2020. godine.

S ruske strane Vladimir Kogan, viši savetnik ruskog predsednika Putina za vojnu i tehničku saradnju, izjavio je da su Rusija i Turska potpisale ugovor o isporuci sistema S-400 Turskoj.

S-400 „Triumf“ (NATO klasifikacija SA-21 Growler) je protivavionski i protivraketni sistem, sposoban za nošenje hipersoničnih raketa. Razvijen je tokom 90-ih, u aktivnoj upotrebi je od 2007. godine Često je okarakterisan kao najbolji PVO sistem današnjice.

Zemlje korisnici su:
Rusija sa 40 bataljona. Planirana je zamena svih S-300 sistema novijim S-400 „Triumf“ i S-500 „Prometej“.
Belorusija sa 2 bataljona

Pored Turske, potencijalni korisnici su: Vijetnam, Alžir, Jermenija, Egipat, Saudijska Arabija.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime