„Erbasov“ helikopter H-145M, koji je Republika Srbija naručila, uspešno je izveo svoj prvi let sa kompletnim oružanim sistemom H-Fors, saopšteno je iz kompanije „Erbas“.

Erbasov helikopter H-145M / Foto: airbus.com

Probni let je izveden krajem avgusta u Donauvertu, gradu u Bavarskoj.

„Kao prvi kupac helikoptera H-145M sa oružanim sistemom H-Fors, Republika Srbija je naručila devet helikoptera H-145M, uključujući četiri opremljena sistemom H-Fors“, izjavio je direktor programa H-Fors u „Erbasovom“ ogranku za helikoptere, Žan-Luk Andre.

Zahvaljujući ovom modularnom oružanom sistemu koji je dizajnirao „Erbas“, helikopter H-145M može da bude opremljen sa svim vrstama navođenog i balističkog oružja, kao što su laserski navođene rakete i mitraljezi, navodi se u saopštenju „Erbasa“ dostavljenom Tanjugu.

Prema ranijoj najavi predstavnika „Erbasa“, srpska vojska i policija bi krajem 2018. godine trebalo da preuzme svoj prvi H-145M.

Ugovorom je predviđeno da u Srbiju stigne ukupno devet helikoptera H-145M, od čega će šest pripasti vojsci, a tri policiji.

I dalje nije poznato koliko će koštati nabavka ovih letelica.

Helikopter H-145M predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi u svetu.

On, osim dvočlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika, a može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu.

S obzirom na to da je reč o višenamenskoj platformi, H-145M može da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke. U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime