Združene vojne i policijske jedinice, angažovane na obezbeđenju državne granice na jugu Srbije i u kopnenoj zoni bezbednosti bukvalno gladuju, borave i rade u katastrofalnim uslovima nedostojnim čoveka u 21. veku, nemaju neophodnu zdravstvenu i higijensku zaštitu. Ovako ukratko izgledaju izveštaji naših kolega svakodnevno angažovanih na obezbeđenju mira i spokoja građana Srbije.

Ovih dana smo bili u prilici da vidimo da je Ministarstvo odbrane izvršilo inspekciju jedinica koje izvršavaju zadatke u kopnenoj zoni bezbednosti, ali smo ostali uskraćeni za saopštenje o rezultatima ovog inspekcijskog nadzora. Zašto se Ministarstvo odbrane ućutalo, šta je to zatekla inspekcija na jugu Srbije? Kako saznaje Vojni sindikat Srbije, inspekcija se bavila svim i svačim samo ne onim što treba i što joj je obaveza i osnovna funkcija, a to je da utvrdi nedostatke i naloži hitne mere za otklanjanje propusta u radu nadležnih organa i službi sistema odbrane.

Prema raspoloživim informacijama rukovodioci sistema odbrane, nekoliko meseci unazad nisu pokretali postupke javnih nabavki namirnica hrane, pripadnici nemaju potrebne lekove, nigde na posednutim objektima uz državnu granicu ne postoje serumi protiv ujeda zmija, a kada bi pripadnici napustili rovove ili zaklone jer su u njima zmije, bili bi ukoreni jer su navodno napustili položaj. Nedostaju sredstva za osnovno održavanje lične i kolektivne higijene, a uslovi za pranje uniforme skoro i da ne postoje.

I pored mizernih primanja, pripadnici vojske pa i policije, primorani su da ličnim sredstvima finansiraju dopune obroka, jer su dnevno agažovani i po 19 sati, da sakupljaju novac za kupovinu sredstava za održavanje higijene, pa čak i da kupuju veš mašine kako bi imali gde da operu veš.

Dok Vlada Srbije tako „uspešno“ sprovodi mere štednje, gradeći fontane i finansirajući kojekakve stranačke kampanje, dok plaši građane Srbije ratovima na Balkanu, vojska i policija gladuju i radi u uslovima kakve ne pamti istorija. Sve ima prag tolerancije, pa i strpljenje pripadnika vojske i policije i njihovih porodica…

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime