Piše: Jelena Popadić

Samo jedna popravka automobila marke „škoda superb”, koštala je Vojsku Srbije oko hiljadu evra, tačnije 125.000 dinara, podaci su Uprave za javne nabavke Ministarstva odbrane. Ovaj model koristi se za prevoz članova kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba VS.

Popravka „škode” prava je sitnica u poređenju sa podatkom da Vojska Srbije za održavanje voznog parka godišnje troši oko 150 miliona dinara, dok nabavka rezervnih delova staje dodatnih 145 miliona.

Iako zbog zaštite tajnosti vojnih podataka nismo dobili informaciju o broju putničkih i terenskih vozila kojima raspolažu naše oružane snage, javna je tajna da je vozni park VS poprilično dotrajao.

„Raspolažemo sa mnogo manje neborbenih vozila nego što je standard u razvijenim zemljama. U idealnim uslovima trebalo bi da na svakih pet-šest vojnika imamo po jedno vozilo“, kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Predstavnici VS tvrde da su sva vozila kojima se prevoze vojnici tehnički ispravna, što se proverava svakih šest meseci. Za prevoz vojnika prvenstveno se koriste autobusi i putnička vozila, ali i kamioni.

Njihova detaljna provera više je nego neophodna jer su mnogi od njih odavno „punoletni”. Prosečna starost kamiona je 25 godina. Nešto su mlađi autobusi koji su, u proseku, stari oko 13 godina, dok su automobili stari oko 11 godina.

Najstarija vozila koja se koriste u VS, prema podacima resornog ministarstva, proizvedena su davne 1972. godine, a radi se o određenim specijalnim vozilima – kamionima pokretnim radionicama ili vozilima sa radarima.

„Specijalna vozila se koriste veoma retko, tako da je najbitnije da su ona u svakom trenutku ispravna. I bogatije vojske od naše koriste specijalna vozila koja su proizvedena pre nekoliko decenija“, naglašava naš sagovornik.

On dodaje da je mnogo veći problem to što pripadnici aktivnih oružanih snaga VS na zadatke prevoze u nezaštićenim autobusima ili kamionima. Trebalo bi, naglašava Radić, barem za jedinice na jugu Srbije obezbediti prevoz u oklopnim vozilima.

U Ministarstvu odbrane tvrde da se vozni park obnavlja već nekoliko godina i da je to kontinuiran proces. Pre tačno godinu dana nabavljeno je 10 Fapovih kamiona, a u martu prošle godine su kupljena dva autobusa za prevoz vojnika.

Pre četiri godine kupljeno je 10 automobila marke „opel vivaro”, a 2014. godine još 22 automobila iste marke, kao i nekoliko „fijata 500-L”. Veći broj automobila „u stroju” je od pre godinu i po dana, kada je vozni park obnovljen sa 65 „fijata 500-L” i pet „opel insignija”.

Radić naglašava da je naša vojska uvek imala na raspolaganju određeni broj skromnijih automobila koji služe za prevoz zaposlenih koji obavljaju razne administrativne poslove. Nekada je za ove potrebe korišćen legendarni „fića” kojeg je danas zamenio „fijat 500-L”.

Obnova voznog parka VS, kako naglašava ovaj analitičar, svela na kupovinu „na kašičicu”, a najbolje bi bilo kada bi naša država sklopila ugovore o strateškom partnerstvu sa nekoliko preduzeća koja proizvode različita vozila koja koristi VS. Na taj način država bi mogla da pregovara o povlašćenim uslovima za kupovinu vozila po nižim cenama.

U najvećem broju slučajeva, vojska kupuje vozila po tržišnim cenama. Tako je krajem 2015. godine svaki od 65 automobila marke „fijat 500-L” plaćen po 15.000 evra.

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime