Pričaju bajke o vojnicima poput Ramba, prave parade i slikaju se, lažu narod, a koristimo neispravna vozila JNA, tvrdi Novica Antić, predsednik VSS

Dok se predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske Aleksandar Vučić s ostatkom državne vrhuške hvali opremljenošću naših jedinica, na sva usta govori o „migovima“ i kojekavim odbrambenim sistemima koji mesecima nikako da stignu u zemlju, realnost je prilično tužna.

Srpski vojnici su svakodnevno izloženi opasnosti jer se prevoze vozilima još iz perioda JNA, od kojih je većina tehnički neispravna!

– Ta vozila su stara 30 godina i više, 80 odsto ih je iz perioda JNA, a većina je tehnički neispravna. Iako vojska ima kapacitete, vozila se održavaju po visokim cenama u privatnim firmama. Nabavke se ne planiraju po stvarnim potrebama vojske, tako je 2015. godine izvršena nabavka 80 putničkih vozila „fijat 500 L“, iako su prioritet terenska vozila – navodi Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

On ističe da su vojnici koji se prevoze lošim vozilima izloženi opasnosti.

– Nedavno se jedno takvo vozilo prevrnulo zbog neispravnosti, a naši pripadnici su povređeni. Na sve strane je šuplje, a s druge strane spremamo smotru 1.500 vojnika u stilu Ramba, farbaju i šminkaju stara vozila… Spolja gladac, a unutra jadac. Sve je to šminka! – smatra Antić:
– Hvale se da smo sila, a zaštitna oprema je neispravna. Te priče o vojnicima poput Ramba, o supersili, to su priče za malu decu. Gladan vojnik ne ratuje! Pričaju bajke, prave parade i slikaju se, lažu narod!

Sličnog je stava je i vojni analitičar Aleksandar Radić, koji kaže da nije čudno u kakvom su stanju vozila VS, s obzirom na to koliko su stara.

– Lepo je što se vlast hvali da smo sila, ali to je politički marketing. Realnost je da je većina opreme iz vremena bivše Jugoslavije – ističe Radić:
– Mnogo je prioriteta na koje treba utrošiti pare, a vlast je usredsređena samo na ono što im daje veliku medijsku pažnju, koju im ne bi dala kupovina terenskih vozila. Oni žele kontinuiranu medijsku promociju, stalne aplauze, hvale se da smo velika sila, a realnost je zapravo drugačija.

Sreto Malinović
STVARA SE LAŽNA SLIKA O REALNOM STANJU

Penzionisani general Sreto Malinović kaže  da potreba državnog vrha da istrčava s nekim stvarima koje odudaraju od pravog stanja vređa sve pripadnike Vojske Srbije, koji moraju da ćute:
– Stvara se medijska slika u kojoj je vojska maltene spremna, obučena, opremljena svim potrebnim materijalno-tehničkim sredstvima, da može da odgovori svim izazovima, što de fakto potpuno odudara od realnosti. Stvara se lažna slika o mogućnostima i stanju borbenih sistema i sredstava u vojsci, što na neki način uljuljkava građane u veri da je to tačno, nije! Treba postaviti prioritete.

1 KOMENTAR

  1. jel to kaže onaj što je lepo živeo za vreme šutanovca, u vremenu kada su šutanovac i žuti zatvarali kasarne, kada su njegove kolege prisilno oterani u penziju, kada je tehnika topljena u železari, kada je kupio parama pripadnika vs preko 20 automobila marke škoda od svog prijatelja koleta iz čačka, a cena jedne škode je oko 32000 evra i podelio ih komandantima da se vozaju, a ovakvim tupavim podoficirima i oficirima kupio mir…jer taj predsednik sindikata kaže to,,,čovek se ne bori za prava pripadnika vs,..

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime