Ovo je jedna jako važna fotografija koja ima veze sa Gvozdenim pukom. Na njoj su Vagdija Hamdi i njen sin Mažub, divna muslimanska porodica koja brine o srpskom groblju bolje od Srbije.

Čuvaju u Tunisu, u mestu Menzel Burgiba, groblje na kome je sahranjeno čak 1.790 srpskih vojnika koji su dali život u Prvom svetskom ratu, pod konac, bez travke za razliku od francuskog groblja.

Mi i ne znamo gde je Menzel Burgiba. A na 20 kilometara je od Bizerte, na severu Tunisa. Ne znamo ni da je na tamošnjem lokalnom, katoličkom groblju, odvojena parcela dimenzija maltene kakve ima fudbalski teren.

Tamo su sahranjeni vojnici koji su se u tom mestu oporavljali od ratnih rana i preživljenih strahota Albanske golgote. Nisu se oporavili.

Svako grobno mesto obeleženo je krstom u vidu mača pobodenog u zemlju. Dar Francuske.

I, tamo, među ostalim vitezovima, podno hiljadu krstonosnih mačeva, leže i vitezovi Gvozdenog puka: Đorđe Balović, Pavle Bošković, Đorđe Vasić (Pepeljevac), Novica Vranić (Suvi Do), Nikodije Grujić (Bučumet), Živojin Dimitrijević (Kuršumlija), Veličko Dimić (Rasovača), Milan Dikić (Prokuplje), Aleksandar Đurić (Niš), Dušan Jocić (N. Božurna), Jovan Ivanović (Alabana), Dobrivoje Jovanović, Vukadin Jović (Štava), Zarije Jokić (Gojinovac), Nedeljko Ketić (Rača), Trajko Kostić (Pukovac), Aleksandar Krstić (Niš), Miloš Kujović, Grujica Lukić (Blace), Branislav Marinković (Stražava), Jovan Marković (Niš), Mikailo Nešić, Nikola Pavlović, Stanko Peković (Bučumet), Dragutin Petrović, Aleksandar Petrović (Prokuplje).

Bog da im duše prosti.

Nit je Srpstvo samo pravoslavlje, nit je samo ćirilica ili neka od partija…
Nit je Srbin samo Srbin rođenjem ili u prsa busanjem po kafanama i netu….
Srpstvo je kada bude došao čas, da budeš spreman dati život, za svoju Otadžbinu.
Srbin znači pomoći bližnjem.
Srbin je biti Čovek.
Bez obzira na veru i nacionalnost.
Ovo dvoje su veći Srbi od mnogih.
Ovo dvoje su Ljudi.
S poštovanjem…

NAPIŠITE KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime